atglogo Alternative Tourism Group atg 20 år
Study Center
| första sidan | Res med oss | Aktuellt | Pilgrimsresa 11-18 mars 2018 | Pilgrim | Studieresa | Bed & Breakfast | Guidebok | Alternativ turism | Kom o se | Etiska regler för resande | Kontakta oss | Om ATG | ToDo social turism | On ATG in English |

Kom och se!       17-28 mars 2017
smakprov från våra dagar i Palestina och Israel

Sista anmälningsdagen har varit


18-19 mars    Nasaret - Haifa - Saligprisningarnas berg - Kafernaum - Genesaret
Kanske vaknar du av böneutroparens, muezzins, bönerop. Nu är vi i vackra Galileen och Jesu barndomsstad Nasaret. Här ser vi Bebådelsekyrkan med Mariabilder från världens alla hörn. I Haifa vid Medelhavet njuter vi av den vackert belägna Bahaiträdgården (UNESCO världsarv) med Bahais främsta helgedom, porten till paradiset. På väg tillbaka hoppas vi kunna hälsa på hos ett israeliskpalestinsk-holländskt par. Med utsikt över Genesarets sjö, vandrar vi nedför Saligprisningarnas berg och för den som vill vidare till Kapernaum. I Kapernaum ser vi synagogan och Petrus svärmors hus. Lunch vid Genesarets strand - en Petrusfisk kanske.

20 mars   Nablus - Taybeh
Idag går färden söderut över Jisrelslätten och in på norra delen av Västbanken, upp i bergen. Denna bergsväg har genom hisorien varit sommarvägen till Jerusalem norrifrån. Här odlas oliver och vi gör ett besök på ett Fair Trade företag för ekologiska jordbruksprodukter. Vår väg går genom Nablus, som ligger i dalen mellan de två bergen Ebal och Gerissim. Här i Nablus gamla stad tar vi en tur och besöker tvålfabrik som tillverkat lufttorkad olivtvål utan konserveringsmedel sedan ottomansk tid. Vi inser att patriarken Jakobs källa inte bara är gammal utan också mycket djup. Vidare över kullar och genom dalgångar kommer vi till Taybeh, den enda helt kristna byn i Palestina. På Taybeh bryggeri ser vi en framgångsrik investering.

20-21 mars   Jerusalem
Över Efraims bergsområde kommer vi norrifrån in i Jerusalem. På Lutherska världsförbundet hör vi om LWF:s viktiga arbete i Mellanöstern och får en tur på Augusta Viktoria sjukhuset på Olivberget. Från Olivberget ser vi Jerusalems troligen mest kända utsikt, med Klippmoskeens guldglänsande kupol och bakom den Uppståndelsekyrkans silvergråa kupoler. På vår väg nedför Olivberget går vi in till Dominus Flevit (Herren grät) och Getsemane. Vi besöker Jerusalems muromgärdade gamla stad (UNESCO världsarv), ser Västra muren/Klagomuren och Haram as-Sharif/Tempelplatsen. Klippmosken på Haram as-Sharif kommer endast muslimer in i, vi andra får se denna vackra byggnad från utsidan. Vi följer Via Dolorosa genom gränder och prång, går in genom Uppståndelsekyrkan/Gravkyrkans höga port och kommer in i en kyrka med många kyrkor under samma tak, alla kring Golgata och Jesu grav. Tid för egna strövtåg.

22-28 mars    Jerusalem - Juda bergsöken - Betlehem - Hebron - Herdarnas äng - Jeriko - Jordanfloden - Döda havet
Vi ser Jerusalem på ett lite annorlunda sätt på en tur i Jerusalems utkanter tillsammans med en israelisk fredsarbetare - bosättningar, mur och kanske beduiner. Besöker en familj och delar deras lunch. Firar gudstjänst och dricker kyrkkaffe med den lilla lutherska församlingen i Beit Sahour. Tar en promenad i Betlehem. Genom Födelsekyrkans låga port kommer vi in i den bysantinska kyrkan med högt i tak. Under kyrkan finns ett grottsystem med Jesu födelsegrotta. Här hade även kyrkofadern Hieronymus en cell. Strax söder om Betlehem ligger familjen Nassars land vackert beläget uppe på berget. Vid klart väder kan man se Medelhavet glittra i fjärran. Vi går på jakt efter Palestinas äldsta olivträd, som också gör anspråk på att vara världens äldsta. Och så Hebron. Söderut, över bördiga dalgångar med stora odlingar av vindruvor och annan frukt, till Hebron där patriarkernas och matriarkernas gravar finns. En tur i Hebrons gamla stad och lunch i ett hem. Glasblåsning i en liten glashytta. Hebron är känt för sitt vackra blåa glas, med anor från romersk tid.

Beit Sahour, Herdarnas äng. Om alternativ turism och Fair trade hantverk. Jordens lägsta punkt. Världens lägst belägna stad, Jeriko. Jordan. Härligt flyt i Döda Havet.


copyright © Inga-Lill Rubenson och ATG